Gymzaal De Wijzer, Vilniusstraat

Fotograaf: Chris Hoefsmit

In de parkzone aan de Europaweg liggen meerdere gebouwen omgeven door groen, waar er met deze gymzaal één aan wordt toegevoegd. Door de vrije ligging maar ook door beperkte ruimte is een compact alzijdig volume het uitgangspunt voor dit gebouw. De alzijdigheid is ook in het interieur voortgezet door een houten volume, met daarin de ondergeschikte functies, los in de ruimte te plaatsen. Dit houten element is vanuit het gehele gebouw en daarbuiten te ervaren. De schuine lijnen en afgeronde hoeken zorgen voor diversiteit van de ruimtes, breed waar nodig en smal waar het kan.

De schuine lijnen in de metselwerk gevels, die ook de hoek om gaan, verwijzen naar de lessenaarsdaken van het naastgelegen buurt- en kind centrum. De raampartijen versterken dit beeld en zijn doelgericht geplaatst ter bevordering van sociale controle, privacy en gewenst of ongewenst daglicht. De levendigheid en plasticiteit van de gevels is vormgegeven door het gebruik van warm genuanceerd metselwerk, verschillende metselwerkverbanden en uitstekende stenen die samen met de schaduwwerking van de bomen de gevels verrijken.

Opdrachtgever: Gemeente Haarlem
Architect: BOP Architecten

Breng je stem uit voor de Lieven de Key Publieksprijs 2023