Noord-Hollands Archief

De Haarlemse commanderij van Sint-Jan was één van de grootste Johannieterkloosters in Nederland. Het complex omvatte een klooster, hospitaal en kerk. De Jans-kerk (gewijd in 1318) is de oudste, in zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven kerk van Haarlem.

De Janskerk kwam na de reformatie in 1587 in handen van de stad en werd bestemd voor de protestantse eredienst. Die functie hield de kerk tot 1930. In 1799 diende de kerk als opvangplaats voor gevangengenomen Engelse en Russische militairen. In 1930 wilde de Diaconie van de Hervormde Gemeente de kerk slopen om er bejaardenwoningen te bouwen. Het College van B&W van Haarlem greep in en de kerk werd door de stad aangekocht om er het gemeentearchief in te vestigen. Tussen 1975 en 1980 werden de kerk en de aangrenzende gebouwen grondig gerestaureerd. In 1993-1994 werd de studiezaal vergroot en kwam er een nieuwe ingang. Van 2005 tot en met 2007 werd de Janskerk opnieuw verbouwd tot het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief.

In 2019 is de kerk opnieuw gerestaureerd en verbouwd; het interieur is aangepast aan de wens om het gebouw meer zichtbaar en open te maken, studiezaal, restaurant en kantoren zijn gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor workshops en er is een vaste tentoonstelling over de historie van drukkerij Joh. Enschedé gerealiseerd. Daarmee is de Janskerk als publiekscentrum voor het Noord-Hollands archief weer fit voor komende decennia.

Opdrachtgever: NH en Gemeente Haarlem
Architect: Joop Slangen architecten/Martin Busker
Opgave: verbouw en renovatie