De Scheepmaker winnaar Lieven de Key Penning 2023

De jury van de Lieven de Key Pening 2023 maakte op dinsdagavond 21 november de winnaars bekend van de penning en de publieksprijs 2023. Het thema van dit jaar was architectuur.

Architect Joeri van Ommeren (VOA), met project De Scheepmaker kreeg de Lieven de Key Penning uit handen van juryvoorzitter Floor Roduner (wethouder RO en Monumenten). De publieksprijs ging naar Atelier Pro voor het ontwerp voor het Rudolf Steiner College en School. Voor de publieksprijs waren 2272 stemmen uitgebracht waarvan 458 voor her Rudolf Steiner College en School. De publieksprijs werd uitgereikt door architect André van Stigt, die vorig jaar zowel de penning als de publieksprijs in de wacht sleepte voor De Koepel. De uitreikingen vonden plaats tijdens een feestelijke avond in – hoe kon het anders – De Koepel. Voorafgaand aan de uitreikingen sprak architect Marianne Loof (LEVS) de Lieven de Key lezing uit.

De Scheepmaker
Het project voor woongebouw De Scheepmaker kwam tot stand tijdens de economische crisis, toen huizenkopers huiverig waren. Architect Joeri van Ommeren en ontwikkelaar Ernest van der Meijde besloten om hen te overtuigen met extra ruimtelijke kwaliteit. Van Ommeren ontwierp een kloek, alzijdig bakstenen woongebouw met grote ramen, balkonloggia’s en dakterrassen, en een divers woningaanbod; elk van de 55 appartementen is anders. Daarmee lukte het om een brede doelgroep te trekken, van starters tot senioren. De architect toonden zich eigenwijs en betrokken, deed suggesties ter verbetering van de stedenbouw, en paste in overleg met omwonenden de plannen waar nodig aan. Een project dat fascineert, aldus de jury. ‘De woon- en verdichtingsopgave is aangegrepen om een markant gebouw te maken dat zich naar alle zijden sterk presenteert, en fungeert als verbinder in de wijk.’ Naar het oordeel van de jury is dit gebouw ‘een ongelooflijke aanwinst voor de stad’.

Rudolf Steiner College en School
Het Rudolf Steiner College in de Europawijk kampte met ruimtegebrek. Samen met de Stichting Mevrouw Meijer, die zich inzet voor renovatie van na-oorlogse scholen, is een plan ontwikkeld om nieuwbouw in te passen tussen het (gerenoveerde) gebouw van de naastgelegen Rudolf Steinerschool en de Belgielaan. Atelier Pro ontwierp op deze complexe kavel een compact gebouw. Een gebouw ‘met een wauw-effect’, aldus de jury. Van binnen voelt het prettig ruim en licht. De dakterrassen worden goed gebruikt, net als de sporthal, die ook voor de buurt beschikbaar is. Binnen de beperkende voorwaarden en met veel toewijding is een genereus gebouw gemaakt dat een prettige leeromgeving biedt, en een impuls geeft aan de buurt.